Reviews

Wijlen mijn vrouw Corry Derksen en ik kochten verscheidene malen een kunstwerk van Mérie. Wij kochten wel vaker kunst en hanteerden daarbij enkele criteria: we moeten er allebei voor 100% warm van worden; het moet passen in ons huis of in de tuin; we moeten er na een jaar nog met plezier naar kunnen kijken. Wat boeide ons in haar werk? Allereerst het onverwachte, zoiets zijn we nog niet eerder tegengekomen, zowel in vorm als in het gebruik van natuurlijke materialen. Dan zeker ook de lichtheid van visie erachter: het sprankelt, geeft licht, symboliseert schoonheid van natuur en leven. Een mens wordt er blij van: er is meer dan de dagelijkse beslommeringen. Het tilt je er even bovenuit.

Kees Vreugdenhil

Het is een feestje om Mérie te vragen iets te maken; een prachtig creatief proces van samen bedenken waar het over moet gaan, wat belangrijk is en wat je mooi vindt. Het resultaat is anders dan wat je je had voorgesteld maar alles wat besproken is komt als vanzelfsprekend tot uiting in het object. En daarmee is het ook een beetje je eigen kunstwerk, waar je zelfs met trots over kunt vertellen!

Jan Sevenhuyzen

Het maken van het bloemstuk voor mijn moeder’s kist (samen met kunstenares Merie) was een heel fijn proces. In een hectische week bood dit moment van creativiteit en verbondenheid een welkome afleiding. Het was heerlijk om even uit ‘ons hoofd’ te stappen en iets te creëren.

Merie nam de tijd om onze wensen te begrijpen en om meer over onze moeder te leren. Haar vragen hielpen ons te verwoorden wat we wilden dat het bloemstuk zou uitstralen en welke bloemen het beste bij onze moeder passen. We werden ook geïnspireerd door Merie’s eigen bloemstukken, die ze in inspiratieboeken had verzameld.

Op de middag voor de uitvaart kwam Merie langs en werkten we samen aan het bloemstuk. In het begin voelde het een beetje onwennig, maar al snel werd het een rustgevende ervaring, bijna een ritueel ter ere van onze moeder. Ik weet zeker dat ze trots zou zijn geweest om te zien dat haar kinderen samen met een kunstenares iets zo moois creëerden.

Het eindresultaat was prachtig. Van mensen hebben we teruggehoord dat de combinatie van het bloemstuk en de kist het mooiste was wat ze tot dan toe hadden gezien. Het maakte ons stiekem een beetje trots. Een bijdrage leveren aan dit bloemstuk voelde als een mooi eerbetoon aan onze creatieve en kleurrijke moeder.

Paulien Morsch

error: De content op deze website is beschermd.